1 SAHAJA AMALAN AJAIB YANG MAMPU UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN, ELAK KANSER, STROK MALAH RAWAT KENCING MANIS DENGAN SELAMAT DAN BERKESAN

Memang sudah impian semua wanita untuk memiliki bentuk badan dan berat badan yang ideal. Bukan setakat perempuan sahaja malah kaum lelaki juga terlibat sama. Tujuan utama untuk memiliki berat badan yang ideal ialah ingin tubuh badan yang sihat dan sudah semestinya ingin kelihatan cantik.

Namun, menjadikan impian itu menjadi kenyataan agak sukar dan perlu istiqomah dalam melakukan aktiviti yang dirancangkan untuk berjaya. Ada lagi masalah besar khususnya pada kaum wanita yang baru lepas bersalin. Azab nak turunkan berat badan tu sangat mengerikan.  

Bukan itu sahaja, kalau kita biarkan sahaja berat badan kita berlebihan, ianya akan mengundang kepada masalah penyakit lain seperti kolestrol, darah tinggi, kencing manis, jantung dan lain-lain.

Dalam post ini, saya akan kongsikan dengan anda tentang satu amalan yang mujarab untuk kita menghilangkan berat badan sekali gus mengawal kadar gula dalam badan, mengawal darah tinggi, kolestrol dan lain2.

Amalan yang paling mujarab ialah dengan melakukan  Intermittent Fasting IF

Intermittent Fasting ini adalah amalan puasa yang dilakukan selama 16 jam puasa dan8 jam makan

Bagi yang tidak tahu secara ringkasnya IF ini adalah kaedah mengatur waktu untuk memberi usus kita rehat minimum selama 16 jam. Bagi umat Islam ia  sinonim dengan amalan berpuasa.

Menurut Dr Jue dalam tempoh 16 jam itu kita hanya boleh minum air kosong atau air tanpa gula dan  kalori.

Sebagai contoh sekiranya kita mulakan IF pukul 10 malam yakni pada waktu kita mula tidur bermakna kita akan ‘skip’ sarapan dan hanya boleh mula makan pada jam 3 petang.

Masa untuk kita IF adalah terpulang pada kita yang penting 16 jam. Nak start pukul 12 malam pun boleh.

Dalam tempoh 16 jam puasa itu kita boleh minum air kosong, green tea atau air tanpa gula.

IF boleh dilakukan seminggu sekali atau selang sehari tapi tak perlu dilakukan setiap hari kerana tubuh akan ‘adjust’ dengan perubahan, jadi apa yang kita harapkan tak terjadi.

Akan tetapi kata Dr Jue, selain daripada untuk menurunkan berat badan IF atau amalan berpuasa ini ada banyak lagi kebaikannya. Berikut adalah penjelasan Dr Jue tentang manfaat IF.

8 Manfaat Melakukan Intermittent Fasting ialah:

1. Menurunkan kadar insulin

  • IF boleh beri perubahan kepada fungsi sel, genetik atau hormon. Sewaktu berpuasa ini hormon insulin dalam tubuh kita akan turun. Hormon insulin dalam tubuh perlu rendah sebab ia sesuatu yang tak bagus.
  • Untuk pengertahuan anda Kadar insulin yang tinggi akan buat kerosakan pada badan, ia tidak baik kerana ia adalah radang, ia menyebabkan kerosakan saraf pada mata dan salur darah..

2. Awet muda

  • Semasa kita berpuasa, hormon yang turut berubah adalah Human Growth Hormon (HGH). Orang yang gemuk boleh kurus dengan menyuntik HCG dan selain itu hormon ini juga memudakan kita.
  • Bila kita berpuasa, hormon ini akan meningkat dan saintis sudah membuktikan ia meningkat 5 kali ganda. Kalau tak puasa hormon ini hampir kosong dalam tubuh kita.

3. Tingkatkan kadar metabolisme

  • Bila berpuasa tahap metabolisme akan meningkat. Kita gemuk kerana tahap metabolisme rendah. Bila tak puasa kita tak cabar tubuh sendiri jadi metabolisme akan jadi rendah, hormon pula statik dan perkara ini akan meyebabkan kita sakit dan cepat tua.

4. IF boleh rawat diabetes jenis 2

  • Mereka yang mengidap diabetes jenis 2, dalam tubuh mereka ada banyak ‘insulin resistance’ tapi insulin ini tak boleh digunakan, ia tak boleh berfungsi masukkan gula dalam sel. Jadi gula akan banyak dalam salur darah kerana tak boleh masuk dalam sel.
  • Gula yang banyak ini akan buat kerosakan pada tubuh. Tapi bila pesakit ini puasa, ia akan kurangkan ‘inslulin resistance’ sekaligus memulihkan penyakit diabetes jenis 2. Mengikut kajian bila kita melakukan IF ini insulin boleh turun sebanyak 20-31 peratus dan tahap gula akan menurun antara 3 hingga 6 peratus. Jadi kena amalkan.

5. Kurangkan Oxidative stress

  • Oxidative stress adalah keadaan di mana jumlah  free radikal di dalam tubuh melebihi kapasiti tubuh untuk meneutralkannya. Free radikal ini adalah bahan toksik dan boleh sebabkan kanser
  • Bila badan ada banyak free radikal atau radikal bebas ia boleh mengganggu DNA yang kemudian boleh berubah menjadi sel-sel yang ada kanser

6. Turunkan kolesterol

  • Puasa juga boleh turunkan tahap kolesterol, LDL, Triglycerides dan kolesterol jahat. Tak perlu makan ubat, cuma puasa saja.

7. Buang sel yang telah rosak

  • Puasa juga membaiki sel, ia boleh buang bahan kotor dalam sel. Sel rosak dalam tubuh sentiasa ada, macam mana ia akan dibuang? Sel akan rosak pecah dan dimakan oleh sel dalam tubuh kita sendiri. Ini cara pembersihannya yang dinamakan autofaghy dan keadaan ini akan berlaku bila kita puasa.
  • Bila tiada sel rosak, susah untuk terbentuknya kanser dan ia kurangkan penyakit nyanyuk.

8. Bijak

  • IF boleh menjadikan otak bijak kerana sel akan diperbaharui . Sel-sel dalam otak akan tumbuh yang baru. Ingatan akan tajam, bersih dan senang menghafal.

Jadi ini adalah amalan yang terbaik untuk kesihatan diri kita. Oleh itu dalam tempoh IF 16 Jam itu saya cadangkan anda amalkan minuman Teh Herba Triple-T yang mengandungi teh, hijau, mas cotek dan misai kucing.

Mula2 rebus 2 sachet Triple-T bersama dengan 2 Litre air tanpa gula dalam cerek kemudian tunggu sampai air masak. Kemudian diamkan teh tersebut sehingga suam dan minum habiskan seharian. Selepas minum teh ni perubahan awal yang dapat dirasa ialah badan akan cergas dan ringan kerana toksin dalam badan mula hilang.

Dalam post ini, anda telah tahu amalan yang paling mujarab untuk kurangkan berat badan, mengawal kencing manis, darah tinggi dan penyakit lain.

Jadi amat penting untuk anda cuba amalkan amalan ini untuk anda memiliki kesihatan yang lebih baik.

Terima kasih kerana luangkan masa 5 minit untuk baca posting ni, jangan lupa share post ini supaya mendapat manfaat sama2 oleh rakan2 anda.

Pastikan anda subcribe emel saya supaya anda tidak tertinggal banyak tips dan petua tentang kesihatan tubuh badan kita. Terima kasih , jumpa lagi

azhar Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *