2 BAHAN SIMPLE UNTUK HILANGKAN SAKIT LUTUT SELAMA 10 MINIT SAHAJA

Bila sudah lanjut usia ni banyak aktiviti yang terpaksa dihadkan sebabnya banyak anggota badan yang meragam.

Perkara yang biasa kita dengar adalah sakit lutut. Bila dah sakit lutut aktiviti mudah seperti berjalan biasa pun boleh terbatas. Bantuan tongkat amat memerlukan pada ketika ini.

Bukan itu sahaja, nak solat seperti biasa macam dulu pun susah sangat nak lakukan kalau sakit lutut masih berlanjutan. Nak rukuk susah nak sujud lagilah susah. Silap2 terpaksa batalkan solat semata mata menahan sakit. Jadi terpaksalah solat guna kerusi lepas tu.

Dalam post ini, saya akan kongsikan bagaimana 2 bahan mudah didapati ni boleh menghilangkan sakit lutut.

2 Bahan Simple Untuk Hilangkan Sakit Lutut

  1. Buah Apple Hijau ( 2 biji dipotong kecil )
  2. Serai ( 4-5 batang serai –  boleh diketuk atau dibelah dua)
  3. Air ( kurang lebih 1 litre )

Cara-caranya:

  1. Rebus apple hijau bersama serai sampai apple jadi lembut. Rebus lebih kurang 30 minit dengan api kecil
  2. Untuk pastikan apple dah lembut atau belum, cuba cucuk apple itu dengan garfu dalam masa 15-20 minit awal semasa rebusan.
  3. Bila dah lembut, matikan api dan sejukkan ( boleh minum semasa masih suam-suam kuku)
  4. Boleh asingkan apple dan serai dan ambil airnya sahaja ataupun asingkan serai sahaja dan hancurkan apple dan masukkan bersama dengan air rebusan tadi.
  5. Boleh simpan air tersebut di dalam bekas botol air
  6. Minum 1-2 kali sehari

Selain amalkan petua ni, ada satu lagi minuman yang terbukti berkesan boleh melegakan sakit lutut dan sendi dengan cepat. Saya recommend air minuman Jus Tigas

Dalam post ini , anda sudah tahu 2 bahan simple yang boleh hilangkan sakit lutut.

Jadi amat penting untuk anda untuk ikut amalan ini untuk menjaga lutut anda daripada sakit lagi.

Terima kasih kerana luangkan masa 5 minit untuk baca posting ni, jangan lupa share post ini supaya mendapat manfaat sama2 oleh rakan2 anda.

Pastikan anda subscribe emel saya supaya anda tidak tertinggal banyak tips dan tricks mengenai kesihatan lutut anda. Terima kasih , jumpa lagi


azhar Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *