4 PERKARA PENTING UNTUK ANDA LAKUKAN BAGI MENGGANTIKAN FUNGSI BUAH PINGGANG JIKA BUAH PINGGANG ROSAK.

Buah pinggang atau nama lain ginjal adalah salah satu organ dalam badan yang sangat penting. Namun netizen sekarang ada yang tidak ambil endah perkara ni dan telah menyebabkan jumlah risiko kegagalan buah pinggang semakin tinggi dan dianggarkan 2,400 kes baru dilaporkan setiap tahun khususnya dalam kalangan usia 60 hingga 65 tahun.

Jika anda rasa buah pinggang ini tak penting, mohon sangat sedar akan kesalahan sekarang kerana kegagalan buah pinggang akan menyebabkan aktiviti harian anda akan terjejas dan memerlukan kos beribu ribu untuk rawatan buah pinggang.

Bukan itu sahaja, penyakit seperti diabetes dan darah tinggi juga pasti sudah lama membiak dalam diri anda jika anda dah kena masalah buah pinggang. Kiranya anda dah dapat penyakit  pakej 3 in 1 iaitu diabetes, darah tinggi dan buah pinggang.

Dalam post ini, saya akan kongsikan dengan anda tentang 5 perkara yang boleh jadi pengganti untuk fungsi buah pinggang jika buah pinggang rosak.

4 Pengganti Fungsi Buah Pinggang bila buah Pinggang Rosak

1. Dengan Bantuan Mesin Dialisis

 • fungsi buah pinggang menyingkirkan buangan merbahaya, cecair dalam badan dan mengawal keseimbangan garam galian.
 • Jadi Proses ini diganti oleh MESIN DIALISIS. Pesakit wajib lakukan proses dialisis 4 jam 1 sesi , 3 sesi seminggu (minima)

2. Dengan bantuan dari diri anda sendiri iaitu mengawal penghasilan darah

 • Ada ubat yang kena makan, iaitu iron binder.
 • Ada juga hormon yang kena cucuk, iaitu RECORMON

3. Dengan bantuan dari diri anda sendiri iaitu mengawal keseimbangan tulang.

 • Pesakit dialisis kena ambil 1 jenis ubat binder untuk kalsium iaitu, calcium carbonat

4. Pesakit dialisis WAJIB mengawal pengambilan makanan (DIET) yang ketat.

 • makan diet yg rendah fosforus kerana bila buah pinggang rosak , aras fosforus dalam darah MENINGKAT walaupun dialisis dilakukan. Aras fosforus yg tinggi dalam darah menyebabkan kalsium dari tulang dikeluarkan dan akhirnya tulang jadi rapuh
 • Contoh makanan yang tinggi fosforus ialah:
 • coklat, cendawan kering, kuning telur, ikan bilis, udang kering, ikan kering, keropok udang/ikan, pati daging (Bovil), organ dalaman, rumpai laut, kerang, ketam
 • tulang (kaki atau kepak ayam, sup tulang), ikan dengan tulang lembut contohnya sardin, ikan kembung goreng
 • kaya, mentega, kacang, minyak bijan
 • minuman kola
 • hasil tenusu (keju,susu,dadih,susu pekat manis), minuman malta dan berkoko
 • kelapa & santan, kerisik
 • kacang & kekacang
 • bijirin mil penuh (biskut coklat, keju, kacang)

Bila anda dah mula sedar dengan kesilapan anda sebelum ni yang tidak mengambil berat tentang buah pinggang dan tak jaga pemakanan maka mulalah bertindak sekarang.

Cegahla awal ataupun uruskan lah kesihatan anda dengan lebih baik sebelum masuk ke tahap terpaksa ada pengganti fungsi buah pinggang ni. Cara baik untuk mencegah masalah buah pinggang adalah dengan amalkan Teh HerbaTriple-T.

Mula2 rebus 2 sachet Triple-T bersama dengan 2 Litre air dalam cerek kemudian tunggu sampai air masak. Kemudian diamkan teh tersebut sehingga suam dan minum habiskan sampai malam. Selepas minum teh ni perubahan awal yang dapat dirasa ialah badan akan cergas dan ringan kerana toksin dalam badan mula hilang.

Dalam post ini, anda telah tahu perkara yang menggantikan buah pinggang anda jika rosak.

Jadi amat penting untuk anda ingat dan risau dengan perkara2 ini supaya ianya tidak terjadi kepada anda.

Terima kasih kerana luangkan masa 5 minit untuk baca posting ni, jangan lupa share post ini supaya mendapat manfaat sama2 oleh rakan2 anda.

Pastikan anda subscribe emel supaya anda tidak tertinggal banyak tips dan petua tentang kesihatan tubuh badan kita. Terima kasih , jumpa lagi

azhar Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *