8 PETUA MENARIK UNTUK BANYAKKAN SUSU BADAN IBU DENGAN LANCAR

Bila dapat tahu anda hamil satu bulan, bukan main gembira kan. Ibu dan suami pun mula melarang anda makan itu ini, buat itu ini sebab nak jaga kandungan peringkat awal ni..

Tapi yang menjadi kerisauan untuk ibu2 ni bila dah bersalin susu badan tak keluar banyak pula. Baby pula tak dapat minum susu badan dengan puas dan akhirnya baby terpaksa minum susu tepung.

Bukan itu sahaja, kalau tak dititikberatkan tentang hal ni, banyak effect negatif yang akan berlaku kepada bayi anda lantas membuatkan anda sendiri risau tentang tumbesaran bayi anda.

Dalam post ini, saya akan kongsikan satu resepi untuk ibu2 hamil bertahan apabila berpuasa

Petua banyakkan susu badan

1) Anak kena kerap menyusu

Petua banyakkan susu ibu selepas bersalin yang pertama adalah ibu perlu memastikan bayi minum susu dengan lebih kerap sebanyak 10 ke 12 kali sehari dalam tempoh 24 jam. Hal ini kerana, ia mampu merangsang hormon prolaktin yang boleh menghasilkan lebih banyak susu.  

2) Pilih posisi dan kedudukan menyusu yang betul

Posisi ibu menyusu dan bayi dalam keadaan yang betul, tenang dan selesa juga mainkan peranan juga. Selepas pastikan posisi betul, angkat bayi dan lekapkan mulut bayi ke arah puting payudara. Pastikan ada ruang antara hidung dan mulut bayi dengan dada anda.

3) Jangan lupa minum banyak air kosong

Ini adalah antara petua banyakkan susu ibu yang bantu ibu memperbanyakkan susu. Jangan mengelat tak mahu minum air kosong. Untuk hasil yang optimum, minum 2 ke 3 liter air kosong sehari. Walaupun anda rasa mual, susah atau tak sedap, anda perlu ingat ia adalah untuk kebaikan bayi.

4) Menyusu tak perlu jadual

Penyusuan tak payah ikut sangat jadual. Yang penting ialah kekerapan memberi susu pada bayi baru lahir. Anda kena faham konsep demand and supply. Bila bayi lapar terus beri susu.

5) Mengurut payudara

Urut payudara juga merupakan petua banyakkan susu badan selepas bersalin yang bagus untuk dilakukan. Caranya anda urut lembut di kawasan payudara dan belakang badan. Ia memberi peluang penghasilan susu badan jadi lebih baik.

6) Tolong jangan stres

Stress boleh menyebabkan susu susah nak keluar. Yalah, biasanya selepas bersalin ada macam-macam perkara ganggu pemikiran ibu hingga rasa tertekan lantas mengganggu penghasilan susu badan. Jadi Biarkan pemikiran dan emosi dalam keadaan aman dan tenang.

7) Check keadaan puting payudara dan teknik penyusuan

Semasa hamil, sila check keadaan puting payudara anda sama ada timbul, tenggelam atau meleper. Ia boleh dilakukan ketika 38 minggu ke atas. Anda sudah boleh mula tarik puting supaya keluar bagi mudahkan bayi menyusu nanti.

8) Makanan rangsang pengeluaran susu dan jaga pemakanan ketika hamil

Petua banyakkan susu badan selepas bersalin juga adalah mengamalkan makanan yang boleh menghasilkan susu dengan banyak seperti lobak putih, kurma, susu dan oat. Selain itu, semasa mengandung, jaga pemakanan dan banyakkan makanan berkhasiat dalam menu hidangan seharian. Lebihkan sayur dan buah-buahan. Amalkan juga milkbooster.

Milkbooster yang paling berkesan untuk menambahkan susu badan ibu adalah Melktogen. Cara pengambilannya mudah sahaja hanya ambil 1biji pagi 1biji ptg sebelum makan Selama seminggu. Lepas seminggu anda cuma perlu mkn 1biji sekali sahaja. Banyakkan minum air masak

Dalam post ini , anda telah tahu petua membanyakkan susu badan.

Jadi amat penting untuk anda cuba at least 1 dari 8 petua ni untuk membanyakkan susu badan khas untuk bayi tersayang anda.

Terima kasih kerana luangkan masa 5 minit untuk baca posting ni, jangan lupa share post ini supaya mendapat manfaat sama2 oleh rakan2 anda.

Pastikan anda like fanpage saya supaya anda tidak tertinggal banyak tips dan tricks mengenai ibu hamil Terima kasih , jumpa lagi


azhar Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *