Kaki BENGKAK Ada Kaitan Dengan BUAH PINGGANG..

Kaki bengkak atau seringkali disebut edema adalah keadaan di mana cairan tubuh berkumpul dalam badan terutamanya di bahagian kaki.

Pembengkakan pada kaki dipengaruhi oleh keadaan kesihatan individu tersebut.

Jika anda mengaggap keadaan ini adalah perkara remeh dan tidak serius, ia adalah anggapan yang silap.

Kaki bengkak adalah tanda-tanda ginjal/buah pinggang mula bermasalah. 

Penderitaan masalah ginjal/buah pinggang secara umumnya akan mengalami pembengkakan kaki.

Walaubagaimanapun, masalah kaki bengkak ini juga sering dikaitkan dengankekurangan protein dalam darah (hipoalbuminemia), berat badan berlebihan (obes)ataupun mereka yang sering berdiri lama.

Sebaiknya, silalah berjumpa dengan doktor untuk memastikan punca sebenar pembengkakan kaki sebelum masalah menjadi lebih serius.

Kenapa Kaki Bengkak Dikaitkan Dengan Ginjal/Buah Pinggang Yang Rosak?

Ginjal/buah pinggang adalah organ dalaman yang berfungsi sebagai penapis (filter) utama menapis keluar bahan-bahan buangan (toksin) dari darah. 

Tahap kecekapan ginjal/buah pinggang biasanya dirujuk pada bacaan GFR(Glomerulus Filtration Rate), bacaan urea serta bacaan kreatinin darah.

Ginjal/buah pinggang yang bermasalah/rosak, tidak dapat menjalankan fungsinya untuk menapis/mencuci/menyaring (filter) darah dengan baik.

Keadaan ini akan menyebabkan penderita tidak dapat menghasilkan air kencing(urin) yang mengandungi toksin/bahan kumuh untuk dibuang dari dalam badan.

Jadi, cairan yang masuk ke dalam badan tidak dapat diproses dan dikeluarkan. Lama-kelamaan keadaan ini menyebabkan cairan tersebut terus berkumpul di kaki sehingga pembengkakan edema kaki terjadi.

Badan akan dipenuhi cairan toksin. Ini akan mengaggu tahap kesihatan.

Berhati-hatilah sekiranyan terdapat pembengkakan edema pada kaki anda. 

Kerana ia mungkin tanda ginjal/buah pinggang anda sedang mengalami kerosakan.

Bagaimana Cara Atasi Masalah Kaki Bengkak?

Untuk atasi masalah kaki bengkak yang disebabkan kerosakan ginjal/buah pinggang, anda perlu meningkatkan semula fungsi ginjal/buah pinggang.

Tahukah anda Triple-T merupakan sediaan herba tradisional dengan kajian saintifik yang mampu meningkatkan fungsi dan kesihatan ginjal/buah pinggang tanpa bahan kimia.

Kajian R&D selama 7 tahun di Universiti Tempatan oleh Prof. Dr. Norazlanshah
azhar Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *