SATU PETUA TRADISIONAL MUJARAB UNTUK SAKIT RESDUNG KRONIK DENGAN MENGGUNAKAN 2 BAHAN SAHAJA

Selepas bangun tidur pada waktu pagi perkara pertama yang anda lakukan adalah bernafas dan hirup udara. Syukur nikmat yang diberi pada ketika ni kerana diberi peluang bernafas pada waktu pagi

Tetapi yang tak bestnya bila nak mula bernafas je, mulalah ada gangguan dalam hidung ni. Hidung berairla, tersumbatla, kegatalan merenyam di sekitar mukala, wajah membengkakla dan sebagainya. Serba serbi tak selesa dibuatnya. Yang ada resdung wajib ada simptom macam ni. Sangat mengganggu.

Bukan itu sahaja,  jika dibiarkan resdung ni ianya  boleh melarat dan sampai anda tak tahan dengan hidung anda. Kalau boleh nak buat operation terus kat hidung.

Dalam post ini, saya akan kongsikan satu petua mustajab untuk rawat sakit resdung yang kronik

Petua tradisonal untuk sakit resdung kronik

2 bahan yang diperlukan

  • Buah limau (perahan limau)
  • Daun pandan (hiris halus atau di blender kering)

Cara – cara rawatan

1) Sapu Air Perahan Limau & Urut Hidung 5 Minit

  • Sapu air perahan limau pada muka dan kena pejam mata. Dalam lebih kurang 5 minit sementara tunggu limau kering anda cuba urut-urut hidung

2) Tepek Hirisan Daun Pandan Di Muka

  • Lepas air limau dekat muka kering, anda terus tepek dan lumur hirisan daun pandan dekat muka.Tak sampai beberapa minit, anda akan rasa muka macam bergerak gerak dan rasa geli geli.
  • Jangan panik bila rasa muka bergerak- gerak kerana disebalik hirisan daun pandan kat muka tu akan keluar ulat resdung. Bila dah keluar ulat resdung tu maka anda akan rasa lebih selesa dari sebelumnya.

3) Lap Muka

  • Dan langkah terakhir ialah lap muka anda dengan kain dan bersihkan muka seperti biasa.

Rawatan lain untuk kurangkan resdung ialan dengan menggunakan Herba Tok Aki. Sangat mudah digunakan hanya calit serbuk herba tok aki menggunakan jari kelingking lalu sapu ke dalam rongga hidung kiri dan kanan.

Tunggu 3-5 minit sambil tundukkan kepala anda dan urut perlahan pangkal hidung anda sehingga keluar lendir. Selepas anda mengguna herba tok ali ni, anda akan senang dan selesa bernafas sebab tiada lagi hidung tersumbat.

Dalam post ini , anda telah tahu petua tradisional untuk melegakan masalah resdung anda.

Jadi amat bagus untuk anda cuba petua ni kalau nak resdung anda dihilangkan.

Terima kasih kerana luangkan masa 5 minit untuk baca posting ni, jangan lupa share post ini supaya mendapat manfaat sama2 oleh rakan2 anda.

Pastikan anda subscribe emel saya supaya anda tidak tertinggal banyak tips dan tricks masalah hidung tersumbat. Terima kasih , jumpa lagi

azhar Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *